Web-sisällön esitys

Case: CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Korkeakoulut surffaavat valon nopeudella - Cygate pääyhteistyökumppanina Funetin päivityksessä

Cygate on yksi CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n pääyhteistyökumppaneista, kun Suomen korkeakoulujen, tutkimuksen ja opetuksen tietoverkko Funet päivitetään 100 gigabitin nopeudelle.

Funet-tietoverkon kautta yliopistot, ammattikorkeakoulut ja julkiset tutkimuslaitokset saavat ruuhkattomat ja luotettavat tietoliikenneyhteydet toisiinsa, kansainvälisiin tutkimusverkkoihin sekä yleiseen internetiin. Funet-verkossa on noin 80 organisaatiota ja 370 000 käyttäjää. CSC vastaa Funet-verkon ylläpidosta ja kehityksestä.

Funet-runkoverkossa aiemmin käytetyt 10 gigan yhteydet korvataan vaihe vaiheelta kymmenkertaisella siirtokapasiteetilla. Jotta nopeasta valokuituverkosta saataisiin kaikki irti, Cygate vastaa runkoverkon reititinlaitepäivitysten toimittamisesta kasvavan tietoliikenteen tarpeisiin. Ensimmäiset huippunopeat 100 gigabitin yhteydet pääkaupunkiseudulla ja kansainvälisiin tutkimusverkkoihin otettiin käyttöön tammikuussa 2015.

Nopeasti, joustavasti, kustannustehokkaasti

Runkoverkon päivitys merkitsee kapasiteetin dramaattista kasvua: Suomessa sadan gigan verkkoja ei ole juuri muilla kuin operaattoreilla.

Päivityksen tavoitteena on tarjota suomalaisille korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille jatkossakin kustannustehokkaasti luotettavat, ruuhkattomat ja huippunopeat tietoliikenneyhteydet, Funet-verkon kehityspäällikkö Teemu Kiviniemi taustoittaa.

Aikaisempaan verrattuna lähes kymmenkertaistuva siirtokapasiteetti mahdollistaa jatkuvasti kasvavien digitaalisten tietoaineistojen siirron merkittävästi aiempaa nopeammin, entistä joustavammin ja kustannustehokkaammin. Verkon läpi pusertuu valtavasti dataa, ja määrä kasvaa jatkuvasti, hän jatkaa.

Cygaten ja CSC:n nelivuotinen sopimus kattaa reititinlaitteet, reititinlaitteiden tuki- ja varalaitepalvelut, kapasiteettipäivitykset ja -laajennukset. CSC ja Cygate hyödyntävät päivityksissä Juniper Networksin teknologiaa. Funetin kehitystyö on jatkuvaa, ja maanlaajuista verkkoa parannetaan aktiivisesti sitä mukaa, kun tarpeet kasvavat ja teknologinen kehitys ottaa askeleita.

Kaistaa myös Sisulle

Mutta mihin näin valtavaa datansiirtokapasiteettia lopulta tarvitaan?

CSC tarjoaa asiakkailleen verkkoinfran lisäksi muun muassa laskentakapasiteettia ja tiedon tallennustilaa, jos omista koneista loppuu vääntö kesken, vastaa Cygaten Account Manager Kari Raatikainen.

CSC:lla on esimerkiksi hallussaan supertietokone Sisu, joka on eräs Euroopan tehokkaimmista koneista. Datamäärien alati kasvaessa supertietokoneen kytkemisellä tehokkaiden verkkoyhteyksien päähän on jatkuvasti suurempi merkitys kokonaissuorituskyvyn kannalta.

– Pitkään jatkunut yhteistyömme on osoittanut, että voimme luottaa Cygaten erityisosaamiseen runkoverkon reititinlaitteiden ja niihin liittyvien palveluiden toimittajana, Kiviniemi kiittelee.


Tarve: Tarjota suomalaisille korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille kustannustehokkaasti luotettavat, ruuhkattomat ja huippunopeat tietoliikenneyhteydet.

Ratkaisu: 10 gigan yhteyksien korvaaminen kymmenkertaisella siirtokapasiteetilla. Cygate toimittaa reititinlaitteet ja niihin liittyvät kapasiteettipäivitykset ja –laajennukset ja tarjoaa reititinlaitteiden tuki- ja varalaitepalvelut.

Lisätietoja: sales@cygate.fi

 

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy tarjoaa tutkimuksen, opetuksen, kulttuurin ja hallinnon tarpeisiin tietoteknisiä palveluita ja resursseja. Tutkijat voivat käyttää Suomen laajinta tieteellisten ohjelmistojen ja tieteen tietokantojen valikoimaa sekä Suomen tehokkaimpia supertietokoneita Funet-tietoliikenneyhteyksien kautta. CSC on valtio-omisteinen, opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima voittoa tavoittelematon yhtiö.

Lisätietoja: www.csc.fi