Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa evästeistä saat tietosuojalausunnostamme.

Web Content Display

Cisco DNA on älykästä infraa havittelevan Graalin malja

Mitä yhteistä on homekoululla ja pikkuaskeleeksi typistyneellä digiloikalla? Korjausvelka, vastaa Ciscon teknologiaratkaisuiden johtaja Ilpo Mäkinen. Sitä on tietoverkkojen asiantuntijan mukaan suomalaisen rakennuskannan lisäksi valitettavan paljon myös infraverkoissa.

Verkot eivät ole olleet valmiita esimerkiksi julkishallinnon kunnianhimoisiin digihankkeisiin, ja hyvätkin suunnitelmat on jo lähtökohtaisesti tuomittu epäonnistumaan. Ennen kuin otetaan edes pientä askelta, pitää olla varma, että verkkoarkkitehtuuri tukee tavoitteita.

Jos hakee vertauskuvan homekoulusta, niin ei kiirepäissään lähdetä levittämään muovimattoa puolikostealle betonille. Mäkisellä ja Ciscolla on kestäviin ja turvallisiin infraperustuksiin ratkaisu: Cisco digital network architecture, CDNA.

Automaatio, näkyvyys, analytiikka ja tietoturva: tätä on CDNA

Kyseessä on referenssiarkkitehtuuri, jonka avulla voi ottaa digiloikan kompastumatta. Mäkinen esittelee verkkoarkkitehtuurin poikkileikkauksen.

CDNA perustuu automaatiolle ja analytiikalle, mikä mahdollistaa muutosten toteuttamisen nopeasti ja luotettavasti. Jos Gartnerin arvio 50 miljardista verkkoon liitetystä laitteesta vuoteen 2020 mennessä pitää paikkansa, merkitsee se verkkoon liittyvän miljoona uutta laitetta tunnissa. Sitten kun miettii millaisia virheen mahdollisuuksia tämä tarkoittaa ihmisen tekemälle työlle, ymmärtää automaation tarpeen.

CDNA:n automaatio minimoi siis virheet ja mahdollistaa miljardien uusien laitteiden verkkoon liittämisen. Mutta jos haaste oli jo entuudestaan hatara it-infra, miten kaista riittää kaikille?

Analytiikka astuu peliin siinä kohtaa, kun alkaa miettiä kuinka hallita ja valvoa tätä kymmenien miljardien laitteiden universumia. CDNA tarjoaa näkyvyyden verkon päästä päähän ja se pystyy priorisoimaan liikennettä. Kun esimerkiksi yrityksessä joku aloittaa videoneuvottelun, saa hän paremmin kaistaa kuin viereisen huoneen kissavideoita katseleva kollega.

CDNA tähtää todellisen MM-tason digiloikan mahdollistamiseen, johon kuuluu luonnollisesti korkea tietoturva.

Tietoturva on edellytys sille, että ihmiset jatkossa pystyvät ja uskaltavat käyttää uusia palveluita. Politiikkaohjaus ymmärtää ja reagoi, jos esimerkiksi jäähallin taloautomaatio-ohjelma alkaa tavoistaan poiketen liikennöidä kiinalaisille sivuille. Uudessa IoT-mittakaavassa pitää olla kirkkaasti selvillä kuka saa tehdä ja mitä.

Sopii julkishallintoon, yrityksiin, valmistavaan teollisuuteen…

Älykäs infrastruktuuri on ict-maailman uusi Graalin marja: sitä tavoittelevat kaikki. Tämä näkyy myös Cygaten asiakkaiden infrasuunnitelmissa. Näkyvyyden ja analytiikan kehittäminen ovat kärjessä toivelistalla. Cygaten Cisco-tuotepäällikkö Matti Kahilan mukaan CDNA toimii hyvin erityyppisten organisaatioiden tarpeeseen. Ominaisuuksista hyötyvät niin julkishallinto, yritykset, valmistava teollisuus kuin vaikka kivijalkakaupatkin.

Voimme vain arvailla, mihin kasvava automaatio ja lisääntyvä analytiikkatieto siivittävät asiakkaitamme, Kahila visioi.

Miten päästä itse osalliseksi rajattomista mahdollisuuksista, ja vaatiiko se suuria investointeja?

Ensiaskel on nyky- ja tahtotilan selvittäminen. Mikä on automaation hyödyntämisaste? Pystyykö verkko tuottamaan analytiikkaa? Suuria investointeja ei tarvita, vaan rakennamme tarvittavan verkkoinfran yksi pala kerrallaan.

Lue lisää Cisco DNA:sta

Kiinnostuitko? Osaamisemme kattaa myös tuoreen CDNA-arkkitehtuurin. Ota yhteyttä ja pyydä asiantuntijaamme tekemään kartoitus.