Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa evästeistä saat tietosuojalausunnostamme.

Web Content Display

Blogi: Palveluntarjoajan tulevaisuus

Pilvistrategian tärkeys onnistuneessa pilvimigraatiossa: Sama kenkä ei istu kaikille!

Julkaistu 21.6.2016

Julkisen pilven vaikutuksia liiketoimintaan ei voi vähätellä. Se lisää liiketoiminnan kustannustehokkuutta, joustavuutta ja luotettavuutta.  Migraatio julkiseen pilveen ei kuitenkaan aina ole se paras ratkaisu joko liiketoiminnallisista tai teknisistä syistä. Mutta mistä tiedämme, mitä kannattaa viedä julkiseen pilveen ja mitä ei?

Gartner tuotti tästä aiheesta raportin viime talvena. Raportin mukaan staattisille it-ympäristöille, joissa ketteryys tai jatkuvat sovelluksien päivitykset eivät ole korkeimpana prioriteettilistalla, migraatio julkiseen pilveen saattaa altistaa organisaatiosi turhille tietoturvariskeille ilman mitään todellista lisäarvoa. Olet myös saattanut tehdä tuoreita investointeja laitteistoihin, joiden mukauttaminen julkista pilveä varten voi kustantaa enemmän kuin mitä pitkällä tähtäimellä on mahdollista säästää. Mikään ei tietenkään ole kiveen hakattua. Nykyinen it-ympäristösi pitää kartoittaa huolella, jotta voidaan arvioida millaista liiketoimintahyötyä siirto julkiseen pilveen voi tarjota. Sen jälkeen on jo helpompi asettaa tavoitteita.

Raportissa kannustetaan myös fyysisten rajoituksien tarkasteluun ennen migraatiota. Kannattaako siirtyä julkiseen pilveen, jos liiketoimintasi maantieteellinen sijainti ei ole linjassa julkisen pilven sijainnin kanssa? Tietoliikenteen luotettavuus, kustannukset ja latenssi pitää huomioida, ja varmistaa, että liitettävyys ja verkon suorituskyky ovat riittävällä tasolla. Legacy-sovellusten osalta tässä tarkastelussa ollaan vielä kriittisempiä. Kaikkia nykyisiä sovelluksia ei ole suunniteltu julkista pilveä varten.

Yhteenvetona voi todeta, että yksi malli ei sovi kaikille. Tämän takia suosittelemme asiakkaitamme noudattamaan Gartnerin Bimodal IT -mallin periaatteita. Uudet, dynaamiset, nopeasti muuttuvat ympäristöt ja sovellukset kannattaa rakentaa pilvimallin mukaisesti. Perinteiset, vakaat it-järjestelmät ja sovellukset (kuten toiminnanohjausjärjestelmät) on yhä edullisinta ja riskittömintä toteuttaa on-premise-ratkaisuina. Perinteinen puoli, hybriditoteutukset ja yksityisen pilven käyttö kasvavat tällä hetkellä vielä julkista pilveä nopeammin.

Optimaaliseen ympäristöön päästäkseen moni organisaatio tarvitsee apua, jotta ympäristöjen monimutkaisuus ei kasva hallitsemattomaksi. Tästä syystä palveluntarjoajilla on iso rooli.  Palveluntarjoajat ovat uuden hybridi-it:n suunnittelijoita, arkkitehteja, rakentajia, valvojia ja ylläpitäjiä. Modernit palveluntarjoajat auttavat organisaatiota onnistumaan tässä uudessa, nopeasti muuttuvassa ja kompleksisessa toimintaympäristössä. Palveluntarjoajat eivät ole enää pelkkä "ponnahduslauta" pilveen, vaan oikeasti yhteistyökumppani organisaatioiden pilvistrategiassa. Osaava palveluntarjoaja auttaa asiakasta hyödyntämään uusia, pilven tuomia liiketoimintamahdollisuuksia. Me Cygatella haluamme olla asiakkaille tällaista lisäarvoa tuottava yhteistyökumppani.

Tuotamme laadukkaita konesalipalveluita omista konesaleistamme, kapasiteettipalveluita sekä monipuolisia valvonta- ja hallintapalveluita, tietokantaylläpitoa, jne. Hyödynnämme myös julkisia pilvipalveluita ja tarjoamme hybridiratkaisuja niitä tarvitseville asiakkaille. Hybridiratkaisuissa automaatio, integraatio, luotettava tietoliikenne ja kattava tietoturva ovat onnistuneiden toteutusten peruselementtejä.

Fredrik Brunberg, Cygate Oy

Kirjoittaja työskentelee Cygatella Cloud & Data Center -liiketoimintayksikön vetäjänä, ja on mukana kehittämässä Cygaten pilvi- ja konesalitarjoomaa sekä suunnittelemassa asiakasprojekteja.